4 gode tips til indretning af den lille have

Nogle drømmer om en stor frodig have. Andre er glade og tilfredse med en lille have, som er overskuelig og nem at passe. En lille have kan være lige så spændende som den store have – ja, måske endda mere interessant, fordi man som havemenneske bliver nødt til at være lidt kreativ, når man skal indrette sin have, så den kan rumme alt det, som man synes, at en have skal indeholde.

Vi har derfor samlet 5 gode tips til, hvordan du kan få en spændende have, selv om den måske ikke er så stor:

  • Opgiv græsplænen – en græsplæne kommer nemt til at dominere i en lille have og levner ikke plads til meget andet. Samtidig skal den slås jævnligt, hvis den skal være pæn at se på.
  • Del haven op i flere rum – hvis du deler din have op i flere rum, som har hver sin funktion, kommer din have til at virke større. Du kan fx have bærbuske i et rum, stauder i et andet og en solrig siddeplads i et tredje rum.
  • Lav forskellige niveauer i haven – niveauforskelle tjener samme funktion som de forskellige rum i haven. Det får haven til at virke større. Du kan fx have en lille terrasse, som du hæver lidt i forhold til resten af din have, eller plante nogle af dine planter i højbede.
  • Plant i flere niveauer – vælg planter som har forskellige højder og placer de højeste bagerst i dine bede. Det giver dybde og et spændende helhedsindtryk.

Det kan være en god idé at starte med at lave en haveplan. Planlægningen giver dig mulighed for at tænke alle løsninger igennem og sætte dem sammen, så de komplementerer hinanden. På den måde undgår du uheldige hovsa-løsninger.

Er du ikke helt tryg ved selv at kaste dig ud i sådan et stort haveprojekt, kan du heldigvis få hjælp af en dygtig gartner eller havearkitekt. De har med sikkerhed nogle gode bud på løsninger, som du måske slet ikke har tænkt på, for de er jo vant til at arbejde med anlæg og vedligeholdelse af haver.