Sådan maler du udendørs træværk

Når du skal male udendørs træværk som fx dit skur, sommerhus, vinduer eller hegn, er den gode og grundige forberedelse alfa og omega. Det endelige resultat af dit malerarbejde vil nemlig afhænge af, hvor godt du har gjort forarbejdet, så du har en ren og jævn flade at male.

Det er en god idé at starte med at vaske træværket. Der kan samle sig masser af snavs, alger og støv på træ i løbet af de år, der er gået siden det sidste lag maling blev påført. Bor du tæt på havet, kan der også ligge et lag salt på træet. Maler du på træværk, som ikke er renset af, risikerer du, at malingen falder af i store flager, når den er tørret.

Du kan vaske træet med grundrens, hvis træets overflade ser pæn ud. Er der alger, kan du med fordel anvende algerens. Lad træet tørre, inden du går videre med at fjerne gammel løstsiddende maling. Det kan du gøre ved at skrabe det af og give det en let slibning med sandpapir for at fjerne splinter.

Nu er det tid til at male dit træværk. Har du slebet ned til det rå træ, kan det være en god idé at starte med en grunder. Men ellers kan du roligt gå i gang med at male, hvis træet er blevet tørt. Træet bør højst have en fugtighed på 18-20%. Er du i tvivl om, hvor tørt træet er, kan du købe en fugtmåler i mange byggemarkeder og farvehandler.

Du skal også huske at tage højde for vejrets temperatur. Nattemperaturen skal helst være over 10 grader omkring de dage, hvor du skal male – ellers risikerer du, at malingen ikke tørrer ordenligt. Du bør heller ikke male i stegende sol, for så vil malingen tørre for hurtigt og blive stribet at se på. Mal eventuelt mens træværket står i skygge.

Vil du hellere overlade arbejdet til en erfaren maler, er der heldigvis masser af håndværkere, som kan hjælpe dig.